Rij jij later ook op water?

Als je groot bent, dan wil je vast ook een leuke auto kopen. Maar op welke brandstof rijdt deze auto dan nog?  Diesel en benzine vervuilen het milieu en zullen langzaam maar zeker gaan verdwijnen. Nu is het al zo dat je sommige grote steden niet meer in mag als je een oude dieselauto hebt.

Je ziet steeds meer elektrische auto’s. Die auto’s moet je met een kabel opladen, thuis of op sommige speciale parkeerplaatsen. Ook bij een aantal pompstations langs de autosnelwegen kan de batterij van de elektrische auto opgeladen worden, maar dat duurt wel een uur.

Sommige grote autofabrikanten zijn ook bezig om een auto te ontwikkelen die rijdt op waterstof. Eigenlijk is een waterstofauto ook een elektrische auto, maar dan eentje die zijn elektriciteit niet meeneemt in zware batterijen, maar in de vorm van waterstof. Deze waterstof wordt door een brandstofcel omgezet in elektriciteit en als ‘afval’ produceert deze auto geen vuile uitlaatgassen, maar zuiver water. Je zou het zo kunnen drinken.

Waterstof tanken duurt bij deze auto maar ongeveer 5 minuten, even lang als benzine tanken dus. Op dit moment kan men met een volle tank ruim 500 kilometer ver komen. Ideaal of niet?? Iedereen zou dus voortaan een auto moeten kopen die op waterstof rijdt. Geen vuile uitlaatgassen meer.

Er is echter nog wel een probleempje. Je kan in Nederland op dit moment nog maar op drie plaatsen tanken, want er rijden nog niet veel waterstofauto’s in ons land. En als er geen pompstations zijn, worden waterstofauto’s niet verkocht en ook andersom: als er niet genoeg waterstofauto’s zijn, komen er geen pompstations waar deze auto’s kunnen tanken.

Maar als jij straks een rijbewijs hebt en een auto kan gaan kopen, dan zijn waterstofauto’s waarschijnlijk normaal en kun je op veel meer plaatsen tanken. Dus wie weet rij jij dan ook op water!

p.s. Wist je dat de directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, een waterstofauto heeft?